Moje zdrowie Młodość i uroda Zdrowie od kuchni

Nasza sonda

 TAK
 NIE

wyniki

Akademia Samego Zdrowia

Zapraszamy 28 października!

więcej


Piszcie do nas!

Nasz adres

Doktor czosnek niedźwiedzi

Skutecznie broni przed miażdżycą i wysokim ciśnieniem. Niedźwiedzi czosnek zabija także bakterie i wzmacnia odporność.

100% ochrony przed przeziębieniem

1 łyżka suszonych liści (ok. 20 g) zawiera:
● 29 kalorii
● cenne źródło alliny i allicyny

Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
● witaminę C w 10%
● selen w 5%
● błonnik w 3%
● witaminę B

Jest bliskim krewnym zwykłego czosnku, ma też wszystkie jego zdrowotne właściwości. Jednak smak czosnku niedźwiedziego jest delikatniejszy. Jada się głównie jego liście. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają allinie, bezzapachowemu związkowi siarki. Podczas krojenia wchodzi ona w reakcję z tlenem i przekształca się w pachnącą allicynę, która tworzy kolejne dobroczynne pochodne siarki.

Kontrola ciśnienia

Pochodne alliny zapobiegają miażdżycy i obniżają podwyższone ciśnienie. Badania wykazały, że związki te dbają o kondycję żył i tętnic. Pochodne siarki, zawarte w czosnku niedźwiedzim, wchodzą w reakcję z czerwonymi krwinkami. Powstaje wtedy siarkowodór, który obniża ciśnienie i rozbija skupiska posklejanych płytek krwi w żyłach. Czosnek niedźwiedzi ogranicza też odkładanie się blaszek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych. Oprócz tego związki siarki obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Oddech uwolniony

Gdy męczy Cię przeziębienie i kaszel, może Ci pomóc kanapka z czosnkiem niedźwiedzim. Zawarte w nim lotne substancje, czyli kwasy fenolowe oraz związki siarki rozrzedzają wydzielinę, zalegającą w oskrzelach, i w ten sposób ułatwiają odksztuszanie. Czosnek działa też jak naturalny antybiotyk i zwalcza wirusy, powodujące przeziębienie. Jednak ze względu na aktywne związki siarki nie powinnaś go jeść często, jeśli masz wrzody żołądka.

Cenne listki

Łany białych kwiatów, które podziwiamy wiosną w Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej i w okolicach Sandomierza to właśnie czosnek niedźwiedzi. Pamiętaj, że dziko rosnący jest pod ochroną. Jeśli nie masz dostępu do świeżych liści, czosnek niedźwiedzi możesz kupić w postaci suszonej przyprawy, herbatki, albo sadzonek do wyhodowania. Jadalne są głównie jego liście, przypominające liście konwalii. Białe kwiaty zawierają trujące substancje. Czosnek dodawaj pod koniec gotowania, bo długie przyrządzanie hamuje tworzenie się korzystnych związków. Najnowsze badania opublikowane w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” wykazały, że ten krótko gotowany zachowuje wszystkie lecznicze właściwości.


Poprzednie hity na talerzu:

Najnowszy numer

Najnowszy numer

Hit na talerzu

Doktor chili
Doktor chili

Rozgrzewa, kiedy za oknem robi się coraz zimniej. Dzięki chili szybciej spalisz też nadprogramowe kalorie.

więcej